Aan de slag met de ESP8266

2) Installeer de “Arduino core for ESP8266 WiFi chip”

In de Arduino IDE moet bij “Instellingen” de volgende URL worden ingevoerd achter “Additional Boards Manager URL’s:” (zie rood omlijnde kader)
http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
Lees vooral de uitleg in het README.md bestand en de uitgebreide documentatie!

Er kunnen meer additional board manager URL’s worden ingevuld. Je moet ze dan achter elkaar zetten en scheiden door een komma (,).
Eventueel kun je ook het pad waar je projecten staan (de Sketchbook Location) aanpassen. Standaard verwijst deze naar je “Documenten” map:
C:\Users\<LogInNaam>\Documents\arduino\
.. en dat is een prima plek!
De andere instellingen kun je naar behoefte aanpassen. Hierboven staan de instellingen die ik prettig vind. Na het maken van aanpassingen klik je op [OK].
Er worden regelmatig verbeteringen in de esp8266 core aangebracht. Deze kun je installeren via [Tools] > [Board] > [Boards Manager]. Voer bij filter “esp8266” in. De nieuwste versie is op dit moment 2.4.2.

3) Een bestand-systeem op een chip

Eén van de mooie eigenschappen van de ESP8266 is dat er flash geheugen in zit. Flash geheugen is geheugen dat zijn inhoud ook zonder spanning behoud. Vergelijk het met een SD-kaart. De flash geheugen is, afhankelijk van het bordje, 512kB tot 16MB(!) groot. Een deel van dit flash geheugen wordt gebruikt om jouw programma in op te slaan. Wat er over blijft kan als bestand-systeem worden ingericht (het zgn. SPI Flash File Systeem ‑SPIFFS‑).
Je kunt in je programma dit bestand-systeem niet alleen gebruiken om (bijvoorbeeld meet-) gegevens maar ook om de inhoud van, bijvoorbeeld, een web-pagina of een configuratie-bestand in op te slaan (index.html).
Een index.html maakt dan natuurlijk onderdeel uit van je programma maar deze ontwikkel je buiten de Arduino IDE. Om het SPI File Systeem voor dit soort bestanden te kunnen gebruiken moet je een “plug-in” in je Arduino Projecten map installeren.

De plug-in haal je hier vandaan. Ga naar deze github pagina en klik op het rood omcirkelde bestand ..

.. en bewaar dit bestand op een plek die je straks weer terug kunt vinden.

Ga nu naar je “Sketch Location” map en maak daarin een nieuwe map “tools” aan (als deze nog niet bestaat). Pak het zojuist ge-download-de zip bestand uit in deze tools map. Er wordt nu een aantal nieuwe mappen aangemaakt waar de plug-in wordt neergezet. Het pad ziet er ongeveer zo uit:
<sketchbook location>/tools/ESP8266FS/tool/esp8266fs.jar

Start de Arduino IDE opnieuw op.
Onder [Tools] zie je nu een nieuwe optie: “ESP8266 Sketch Data Upload

Je kunt nu in de map waar je programma staat een nieuwe map met de naam “data” maken. Alle bestanden die je vervolgens in deze map zet zullen met “ESP8266 Sketch Data Upload” op het SPIFFS bestand-systeem van je ESP8266 geplaatst worden (mits er voldoende ruimte is natuurlijk). In de selectie van je board moet je, behalve het juiste type board ook aangeven hoeveel ruimte van je Flash geheugen je wilt gebruiken voor het bestand-systeem (vóórdat je je programma naar de ESP8266 upload!). Normaliter zou je dit zo groot mogelijk willen maken, maar als je “Over The Air” programma’s op je ESP8266 wilt zetten (dus zonder fysieke verbinding maar via WiFi) dan moet je er rekening mee houden dat je twee maal de grootte van je programma nodig hebt om dit te kunnen doen. Wat er overblijft kun je als bestand-systeem gebruiken.

This entry was posted in Arduino, ESP8266, Geen categorie and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Aan de slag met de ESP8266

 1. Pieter says:

  Dit is een aanrader voor iedere leergierige technicus in het genoemde onderwerp. Duidelijk geschreven, duidelijk uitgelegd. Oplossingsgerichte wegwijzer. Ik heb er veel voordeel aan gehad.
  Pieter

 2. Ronald says:

  Gaaf! Hier ga ik een weekend mee stoeien.

 3. Julia says:

  Dit is precies waar ik naar op zoek was: alles wat ik wil weten op één plek en ook voor een newbie goed te volgen. Dankjewel!

 4. Erik says:

  Mooie info Willem, compliment.

  Ik kom een heel eind en moest wat libraries erbij zetten.
  Ik heb bij compileren fouten mbt wifi
  zoals
  TelnetStream.print(“]\r\n PSK key [“); TelnetStream.print( WiFi.psk() );

  cursor staat
  in Tabe MenuStuff regel 138

  en als ik hier even commertaar van maak, komen er fouten
  bij Tab WifiStuff

  Graag een advies. Goreten Erik

  • Willem Aandewiel says:

   Ik dénk dat je niet alles goed geïnstalleerd hebt.
   Je moet de instructies echt exact volgen en geen enkele stap overslaan …
   Bij board manager moet je vrsie 2.4.2 van de esp8266 core installeren (niet 2.5.0 beta, want die geeft compile errors)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The maximum upload file size: 4 MB.
You can upload: image, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.