Boekbespreking

Zelf Draadloze Sensoren maken met Microprocessoren en Arduino

34,787 keer bekeken / views


Dit is een boek waarin je leest hoe je zelf draadloze sensoren kunt maken en hoe je de signalen ervan kunt opvangen en verwerken. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om lampen aan- of uit- te zetten of om data te verzamelen. Om de sensoren zo klein en energie zuinig mogelijk te maken, worden ze gebouwd met kleine microprocessoren (van Atmel).
PCB
De modules om de gegevens op te vangen en te verwerken worden met krachtigere Arduino, Pro Trinket of Teensy boardjes gemaakt.
Er is over dit onderwerp veel te vinden op het World Wide Web, maar deze informatie is óf te technisch óf gaat van heel veel voorkennis uit óf gaat alleen over de hardware óf juist alleen over de software. Voor de meeste hobbyisten is deze informatie vaak te versnipperd en niet toereikend.

In dit boek worden de belangrijkste aspecten van draadloze Sensor-modules uitgelegd waarbij gebruik wordt gemaakt van goedkope, eenvoudig te verkrijgen onderdelen en software.
Voor reverse engineering van protocollen en om tijdkritische zaken te bestuderen, worden de screenshots van een oscilloscoop getoond zodat je inzicht krijgt in deze zaken. Hierdoor hoeft je deze metingen niet na te doen en je hebt dus ook geen dure apparatuur nodig om de ontwerpen uit dit boek te kunnen begrijpen.

Voorkennis

Het boek gaat ervan uit dat de lezer basiskennis heeft van de Arduino IDE en met één of meer Arduino boards (zoals de UNO, Genuine Mega, Leonardo). Ook gaat het boek ervan uit dat de lezer ervaring heeft met het pro­gram­meren van de Arduino boards. Dit kan bestaan uit het uitproberen, en liefst ook aanpassen, van de voorbeeld program­ma’s die meegeleverd worden met de Arduino IDE. Nog mooier is het als de lezer ervaring heeft met het zelfstandig ontwikkelen van (eenvoudige) programma’s binnen het Arduino eco-systeem.
Het boek is zéker geen cursus C of C++, daar zijn voldoende andere boeken over geschreven. Wel wordt het gebruik van macro’s aangestipt.
Je kunt het boek via www·boekenbestellen·nl bestellen door op de knop

te klikken.

this is where the magic happens

21 Responses to Boekbespreking

  1. Jan uit Uden says:

    Leuk studieboek

    Hoewel ik pas net aan het boek begonnen ben, geeft het een goede indruk. Makkelijk leesbaar en ziet er uit als echt praktisch. Ook al heb ik hier niet alles van nodig (nog niet?), het is wel een echt vertrekpunt om je in deze materie te storten.

    (+) Makkelijk leesbaar
    (+) ino\’s op website
    (-) grafieken zijn soms klein afgebeeld

    Jan uit Uden
    Waardeert het boek met een 8 uit 10

  2. Willem Aandewiel says:

    Beste Hayco,

    Het is alweer wat jaren geleden dat ik hier actief mee bezig was. In principe maakt het niet veel uit welke zender/ontvanger modules je gebruikt. Ze werken bijna allemaal (ongeveer) hetzelfde en alle waar is naar zijn geld. Als de in het boek genoemde module(s) niet meer te krijgen is(zijn) moet je wat gaan experimenteren.

    Ik heb goede ervaring met deze shop.

    Kijk ook hier

  3. Hayco de Jong says:

    Ik ben bezig met de spullen uit het boek, maar vraag me toch af waar ik betrouwbare RF 433MHz zender kan vinden. De ontvanger van Aurel benoemd op p.6 kan ik zo bij Conrad vinden. Maar de KXD10036 zenders zijn lastiger. Ik vind de datasheets en vind andere modules op ebay en ali, die zijn weliswaar te vinden op ‘kxd10036’, maar vervolgens is nergens bij die artikelen nog ergens die string te vinden. Nu benoemd Willem in zijn boek dat de goedkope RF zenders goed zijn voor zo’n 20-30 cm, maar daar heb ik na het testen niets aan. Als ik van Aurel vervolgens bij Conrad zoek naar een zender, dan vind ik de “Aurel TX-SAW MID/5 V”. Alleen .. die heeft een heel apart input model, nl. je moet met twee pinnen de ‘sawtooth’ beinvloeden. Dat is weer iets anders dan 1 digitale ingang.
    Als ik die “el cheapo” zenders van ali neem en een goede Aurel ontvanger, haal ik dan wel de twee verdiepingen in huis? Als ik de Aurel zender neem, wat moet ik dan doen om die twee-pins input te gebruiken? Als geen van beide een optie zijn, welke RF zenders die je anno nu nog kunt kopen, zijn dan wel goed om meer dan 20-30cm bereik te krijgen?
    Dank voor alle inzichten!

  4. Albert-Jan Spiegelenberg says:

    Hallo Willem,

    Kan ik nog een kopie van het boek ontvangen?

    Met vriendelijke groet,
    Albert-Jan Spiegelenberg

  5. Jan v.d. Vooren says:

    Beste Willem,
    Ik heb je zojuist via google en opencircuit.nl ontdekt.
    Heb enkele blogs van je gelezen en ik denk dat jij de juiste man bent die ik zoek om mij te helpen.
    Samen met een vriend hebben we een temp. log systeem in the cloud met de ESP8266 ontwikkelt en het was 99,9 % af.
    Helaas is mijn medeontwerper door een hersenbloeding komen te vervallen.
    Graag wil ik eens met je praten wat we hiermee nog zouden kunnen doen.

  6. Ronald Vanhoeck says:

    Beste Willem,
    Ik werk momenteel aan een arduino-gecontroleerd alarmsysteem voor m’n camper, waarbij ik diverse pir’s, us, ldr’s en reed’s gebruik. Gezien het vele bekabelingswerk zou draadloze overdracht hier een meer praktische oplossing zijn. Ik denk dat jouw boek me daarin zou kunnen vooruithelpen, en daarom zou ik graag een exemplaar bestellen.
    Kan je me de betaalgegevens doormailen ?
    Dank bij voorbaat,
    Ronald

  7. Jules Hageman says:

    Beste Willem,
    Graag ontvang ik ook een exemplaar.
    Zou je mij de betaalgegevens toe kunnen sturen?
    Alvast bedankt!

  8. C. Stouten says:

    Hoi Willem,
    Ik zou graag een boek willen bestellen.

  9. Wim Galesloot says:

    Hallo Willem,
    Bedankt voor de informatieve info op de website. Klasse!
    Ik wil graag het boek (1) bij je bestellen.
    Bijvoorbaat dank hiervoor.
    Met vriendelijke groet,
    Wim Galesloot

    • Willem Aandewiel says:

      Wim,
      Bedankt voor de vriendelijke woorden. Fijn dat je mijn posts informatief vindt.
      Voor verzending van het boek neem ik contact met je op!

  10. Marc says:

    Goedendag Willem,
    ik wil ook graag een boek bestellen, is dat nog mogelijk ?
    Met vriendelijke groet,
    Marc

  11. Sjoerd73 says:

    Ik wil het boek graag bestellen!
    Ik neem aan dat je via eMail contact met mij opneemt voor de adressering en zo?

  12. Noud says:

    Mooi duidelijk boek
    Het boek is goed leesbaar geschreven. Zeker voor iemand met wat kennis van Arduino een mogelijkheid om je verder te verdiepen in sensoren.

  13. Peter says:

    Op een boek als dit heb ik lang gewacht
    Eindelijk snap ik hoe gegevens van draadloze sensoren worden verstuurt en hoe ze worden opgevangen. De uitgewerkte programma’s geven, samen met de tekst, een goed inzicht. Verrassend is ook het General Purpose Sensor protocol omdat je dan helemaal begrijpt hoe dat coderen en decoderen van pulstreinen in zijn werk gaat. Handig dat de programma’s op GitHub staan waar je ze zo kunt downloaden. Leuk boek voor de computer en electronica hobbyist!

  14. Bert says:

    Eindelijk uitleg van begin tot eind
    Het boek heeft een heldere opbouw. Stap voor stap neemt de auteur je aan de hand mee van simpele achtergrond tot werkende ontwerpen van draadloze sensoren!

  15. Erik Meinders says:

    In dit boek neemt Willem Aandewiel je mee op zijn fascinerende ontdekkingsreis naar de wereld achter draadloze sensoren en laat hij zien hoe je deze zelf kunt maken.
    Aan de hand van beelden van een oscilloscoop wordt uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken om een waarde die een sensor meet, draadloos naar een ontvanger te versturen. Microprocessoren worden gebuikt om meetwaarden om te zetten naar een digitaal signaal dat vervolgens met eenvoudige zend- en ontvang-hardware wordt verstuurd.
    Zelfs onderwerpen als optimaliseren van stroomverbruik van sensoren komen aan bod.
    Ook de software die je nodig hebt om je eigen sensoren te maken, wordt uitvoerig in dit boek beschreven.
    Na het lezen van dit boek hebben systemen als draadloze thermometers niet alleen geen geheimen meer voor je, je doorgrondt zelfs de puls-trein en kunt hem desgewenst na-maken, compleet met alle hard- en software die daarbij komt kijken.
    Willem Aandewiel (Amsterdam, 1955) is al van jongs af met electronica bezig, had als één van de eerste Nederlanders (in 1976) een eigen computer (KIM-1) en volgt nog altijd de ontwikkelingen op dit gebied op de voet.
    – Erik Meinders, tech enthousiast –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.