Raspberry PI met WordPress

Pin It
WPlogo   RPi_Logo

In mijn post Raspberry PI inrichten als webserver heb ik beschreven hoe je de raspberry pi (RPi) moet inrichten met een webserver (lighttpd). In deze post beschrijf ik stap-voor-stap wat je moet doen om WordPress op je RPi te installeren.


Om te beginnen moeten we WordPress downloaden naar de RPi. Hiervoor gebruik je het wget commando.
Let op: het hele commando moet op een (1) regel worden ingetoetst. De backslash (“\“) maakt geen onderdeel uit van het commando maar geeft slechts aan waar de regel, voor de leesbaarheid, is afgebroken!

Op het scherm zie je:


Het .zip bestand is in de home directory van de gebruiker pi geplaatst (/home/pi/). We willen hem uitpakken in de lighttpd-root directory (/var/www/).

Op het scherm zie je:


Omdat WordPress door sudo (effectief de ‘root’ gebruiker van de RPi) is uitgepakt staan de rechten van de programma’s en directory’s niet goed. Dit moet je aanpassen.


Bij de installatie van lighttpd op de RPi is ook MySQL geïnstalleerd. WordPress maakt uitvoerig gebruik van zijn eigen MySQL database. Er moet nu een database voor WordPress worden aangemaakt met daarbij een gebruiker die alles met de database mag doen. Bedenk voordat je verder gaat hoe je de database wilt noemen (in dit voorbeeld WordPress, welke gebruiker alle rechten op deze database mag hebben (in dit voorbeeld WPadmin) en welk wachtwoord je voor deze gebruiker wilt gebruiken (in het voorbeeld moet je <geheim> natuurlijk vervangen door je eigen wachtwoord ;-)).

Hiermee is de database aangemaakt. Nu moeten de gegevens van deze database nog in het configuratie bestand van WordPress worden opgenomen.


Ga naar een PC binnen het netwerk waar de RPi in zit en start je favoriete browser op.
Tik nu de volgende URL in:
http://<IPadres RPi>/wordpress/wp-admin/install.php
Als alles goed is gegaan zie je nu het volgende op je scherm verschijnen:

WPconfig_aanmaken

Klik op de knop [Configuratiebestand aanmaken] ..
Zoek alle gevraagde gegevens op en klik op de knop [Laten we starten] ..
WPlets_start

Voer alle gegevens in en klik op de knop [Vastleggen] ..
WPdatabase_config

Als onderstaand scherm verschijnt kan WordPress met de database communiceren! Mooi! Klik nu op de knop [De installatie starten] ..
WPstart_installatie

Voer in het volgende scherm de gevraagd gegevens in ..
WPwelkom
.. en klik op de knop [WordPress installeren]
Hiermee is de installatie van WordPress afgerond! Happy blogging!


Om dit WordPress blog ook vanaf de buitenwereld bereikbaar te maken moet nog een configuratie bestand voor lighttpd worden gemaakt. Start daarvoor je favoriete editor op (vi of nano):

.. en maak een bestand 90-wordpress.conf aan met de volgende inhoud (alleen de regels 10, 11 en 12 zijn relevant. Alle regels daarvoor beginnen met een hash (“#“) en zijn daardoor commentaar):

Uiteraard moet je in plaats van debruin.eu je eigen domeinnaam invullen! Voor lighttpd zijn punten (“.“) zgn. wildcards die matchen met ieder character. Door een backslash (“\“) voor een punt te zetten wordt dit een echte punt. Vergeet niet het bestand op te slaan voordat je de editor afsluit!

Vervolgens moet deze configuratie worden enabled.
Let op: de backslash (“\“) is er alleen voor de leesbaarheid. Het hele commando moet op een (1) regel worden ingetoetst:

Nu moet lighttpd de opdracht krijgen om de nieuwe configuratie in te lezen:

Tenslotte moet je op je router portforwarding voor port 80 aanzetten naar het IP adres van de RPi.

Dit bericht is geplaatst in Computer, Scripts met de tags , , , . Bookmark de permalink.

8 reacties op Raspberry PI met WordPress

 1. Dylan schreef:

  Pfff.
  Ben er bijna…
  Wordpress erop….
  Kom alleen niet langs mijn modem…
  Misschien daar nog truukje voor..
  Heb 80 forwarded naar rpi…

  Type ik mijn hosting in kom ik mijn modem tegen…

 2. Dylan schreef:

  Ook weer een aanvulling…

  Ik kan meerdere site’s beheren met wordpress.
  Maar hoe kan ik een subsite toevoegen?

 3. Tino schreef:

  Hallo Willem,

  Hartelijk dank voor je heldere uitleg. Ik heb je uitleg gevolgd en WordPress geïnstalleerd. So far so good…
  Bij het configureren van de database in WordPress blijf ik alleen hangen. Na de gegevens van de database ingevoerd te hebben krijg ik de melding:

  Fout bij het maken van de databaseverbinding

  Ik heb de gegevens correct ingevoerd. Hierna het ik het config bestand handmatig ingesteld, maar helaas…
  Weet jij waar het mis gaat?

  Groet, Tino

  • Willem Aandewiel schreef:

   Hallo Tino,

   Hm.. vreemd. Als hij geen verbinding met de database kan maken is er waarschijnlijk iets mis met de mySQL daemon. Draait die wel? Dit kun je controleren door “ps aux | grep mysqld” of “pgrep mysqld” in te toetsen.
   Mocht de mysqld niet draaien toets dan in: “service mysqld start”.
   Het kan ook zijn dat je een foutieve username of password hebt gebruikt.
   Verder kan ik er met deze informatie niets zinnigs op antwoorden…

   Succes!

 4. L schreef:

  ik kan de WP mappen niet kopieeren want ik heb geen rechten.
  kan jij me helpen?
  gr,
  lucsprojectsNL

  • Willem Aandewiel schreef:

   Hallo Luc,

   Ik weet niet of ik je vraag goed begrijp. Als je mijn blogpost gevolgd hebt, dan heb je WordPress geïnstalleerd. Wat voor mappen wil je nog meer kopiëren?

   Binnen WordPress kun je bijna alles wat met WordPress te maken heeft regelen binnen het Administrator pannel. Ook het importeren van posts enz.

   Anyway, als je alles wilt kunnen op een Linux box, dan moet je jezelf daar rechten voor geven. Er is een (1) gebruiker die alles mag. Dat is de gebruiker “root” ook wel ‘superuser’ genoemd. Deze gebruiker heeft zoveel rechten dat je met een simpel commando je hele systeem onbruikbaar kunt maken. Buitengewoon handig als dat je doel is. Als je weet wat je doet kun je als root ook alle goede zaken regelen. Ieder unix/linux systeem heeft een user ‘root’, maar niet iedere installatie geeft het wachtwoord van deze gebruiker vrij. Om ‘root’ gebruiker te worden kun je het commando:
   su -s
   intoetsen. Er wordt dan eenmaal het wachtwoord van de gebruiker die het commando intoetst gevraagd (op de RPi is dat meestal de gebruiker ‘pi’). Nu ben je superuser (de prompt is veranderd van een “$” in een “#“) en kun je alles doen wat je wilt.
   Handig is om met het commando passwd een password voor root in te voeren. Vanaf dat moment kun je ook altijd als ‘root’ inloggen.

   Een handige tool om bestanden van de ene computer op de andere te zetten is scp (secure copy). Dit is in de meeste Linux systemen standaard geïnstalleerd. De tegenhanger hiervan onder Windows is WinSCP dat je hier gratis kunt downloaden. Na het opstarten van WinSCP maak je verbinding met het IP adres van je RPi. Vervolgens geef je als gebruikersnaam ‘root’ op met het wachtwoord dat je hiervoor hebt ingesteld.
   Succes!

   • Luc schreef:

    thanks,
    heb ftp er op gezet en werkt super snel.
    heb de site ook werkend.
    p.s. kan je ook je eigen domein hosten

    gr.
    Luc

 5. Luc schreef:

  update een sub domein bijvoorveeld de download server.

  groeten,
  een 11 jaarige

Reacties zijn gesloten.