BigBrother exit!

Pin It

Omdat de bezetting van BigBrother ver onder de vijf procent is gedaald en de meeste functies zijn overgenomen door mijn Synology NAS box is het niet meer verantwoord om deze grote server aan te laten staan. BigBrother diende al enige maanden slechts als webserver voor dit blog.
De Synology NAS box kan echter ook als webserver dienen en er bestaat een kant-en-klaar pakket voor WordPress dus ook die functionaliteit maar overgezet naar de NAS box.

Twee weken geleden is BigBrother uit gezet. Dat moet haast wel gigantisch in het stroomverbruik gaan schelen!

Hibernation

Ik had net de hibernate mogelijkheid van de NAS box goed ingesteld (dwz: er zijn een aantal processen die de schijven steeds weer wakker maken waardoor er de afgelopen twee jaar weinig geHibernate is geworden..). De belangrijkste boosdoener lijkt “ntpd” te zijn die, behalve zeer regelmatig de tijd bij te stellen, ook iedere keer naar “ntpd.drift” schrijft hoeveel afwijking hij gecompenseerd heeft. Weg hibernation.

De ntpd deamen blijkt ook via cron gestart te kunnen worden met de optie ‘-q‘ waardoor hij alleen op door cron bepaalde momenten de interne klok gelijk zet in (be)hapbare sprongetjes (bijvoorbeeld 1x per dag of 1x per week. Go nuts). Hibernation werk dan zoals bedoeld.

Door echter de buitenwereld toegang te geven tot de webserver moet de NAS box natuurlijk wakker worden zodra iemand deze website bezoekt. Niemand doet dat dus het zou geen probleem moeten zijn behalve dan dat China buitengewoon geïnteresseerd blijkt in mijn blog. Honderden hits per dag en nooit meer rust voor de schijven.

Raspberry PI

Deze blog op de NAS box is dus geen goed idee en dus ben ik op zoek gegaan naar iets anders. “Raspberry Pi” is een creditcard formaat computer met alles erop en eraan en, voor weinig geld! Helaas is de levertijd enkele weken (ook als op de website staat dat ze direct kunnen leveren) dus moest ik een tussenoplossing bedenken. Ik had nog ergens een NSLU2 van Cisco liggen….

NSLU2

NSLU2

Dit is eigenlijk een heel klein NAS servertje van CISCO waar twee externe (USB) harddisk op kunnen worden aangesloten. En natuurlijk zijn er “briljante mensen” die complete Linux distro’s voor deze NSLU2‘s hebben gemaakt. Dit blog draait dan ook (voorlopig) op een NSLU2 met Debian. Het geheugen (32Mb) is natuurlijk niet toereikend, reden waarom alleen deze pagina aanwezig is..

Zodra de Raspberry PI er is zal mijn volledige blog weer online komen.

Dit bericht is geplaatst in Computer, Van Alles met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.